VÝZNAM MLÉKAŘSTVÍ - základ výživy mláďat - zdravá výživa lidí - ekologie - krajinotvorba - světový obchod - zaměstnanost lidí
STRUČNÁ HISTORIE MLÉKAŘSTVÍ U NÁS primitivní lidové mlékařství již v dávné minulosti - neolitické kultury (3.tis.př.n.l.) 933 - kronika Břevnovského kláštera - záznam o placení sýrem 1770 - první výrobna tvarůžků 1870 - první mlékárna v Hostivicích u Prahy 1878 - první mlékárna na Moravě v Brně 1902 - mlékařská a sýrařská škola v Kroměříži 1. sv. válka - zaniklo 51 mlékáren 1920 - oživení - výraznější technický a technologický pokrok v mlékárenském průmyslu 1928 - začala výroba tavených sýrů 1934 - nařízena povinná pasterace mléka 2. sv. válka - omezení produkce po 2. sv. válce - průmyslový rozvoj mlékařství 1948 - znárodnění 1951 - v každém kraji 1 národní mlékárenský podnik 1955 - poklesl počet mlékáren, likvidace družstevních mlékáren 1990 - počátek transformačního programu 1991 - restituční proces a privatizace vstup do EU - splnění podmínek legislativy EU