Registrace | Přihlásit

Přednášky: Úvod do mlékařství - Úvodní přednáška

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Úvod

VÝZNAM MLÉKAŘSTVÍ
- základ výživy mláďat
- zdravá výživa lidí
- ekologie - krajinotvorba
- světový obchod
- zaměstnanost lidí

STRUČNÁ HISTORIE MLÉKAŘSTVÍ U NÁS
primitivní lidové mlékařství již v dávné minulosti - neolitické kultury (3.tis.př.n.l.)
933 - kronika Břevnovského kláštera - záznam o placení sýrem
1770 - první výrobna tvarůžků
1870 - první mlékárna v Hostivicích u Prahy
1878 - první mlékárna na Moravě v Brně
1902 - mlékařská a sýrařská škola v Kroměříži
1. sv. válka - zaniklo 51 mlékáren
1920 - oživení - výraznější technický a technologický pokrok v mlékárenském průmyslu
1928 - začala výroba tavených sýrů
1934 - nařízena povinná pasterace mléka
2. sv. válka - omezení produkce
po 2. sv. válce - průmyslový rozvoj mlékařství
1948 - znárodnění
1951 - v každém kraji 1 národní mlékárenský podnik
1955 - poklesl počet mlékáren, likvidace družstevních mlékáren
1990 - počátek transformačního programu
1991 - restituční proces a privatizace
vstup do EU - splnění podmínek legislativy EU
Hodnocení (0x):