1 ÚVOD Rozhodující úloha zemědělství byla vždy spojována se zabezpečením dostatku potravin pro obyvatelstvo. Pro přežití lidí je potravinářský průmysl jedním z nejdůležitějších a již od počátku byla výroba potravin neodmyslitelnou lidskou činností. Jídlo a tedy potraviny představují základní hmotnou potřebu člověka, bez které by nemohl existovat. Hlavním posláním tohoto odvětví je tudíž produkce kvalitních a zdravotně nezávadných potravin pro všechny skupiny obyvatelstva. Také Ministerstvo průmyslu a obchodu ve své studii1 uvádí, že „charakteristickým rysem odvětví potravinářských výrobků a výroby nápojů je zaměření na zpracování a distribuci produkce zemědělství na spotřební trh. Zajišťování výživových potřeb obyvatel činí právě z tohoto odvětví strategický sektor.“ Tato seminární práce se zabývá rolí dalších aktérů v rámci agrobyznysu, konkrétně navazující fází zpracování a distribuce a je rozdělena do dvou základních částí. První část seminární práce se podrobněji věnuje potravinářskému průmyslu v České republice - jeho základním charakteristikám, vývojovým tendencím a jednotlivým odvětvím v rámci klasifikací OKEČ a CZ-NACE. Současně jsou také sledovány významné zpracovatelské kapacity ve zvolených regionech, přesněji v Ústeckém a Jihočeském kraji. Část druhá se poté zabývá obchodními řetězci, které jsou chápány jako nové paradigma v odvětví maloobchodu v České republice, a jejich projevy ve vybraných krajích. Je zkoumána podnikatelská struktura rozhodujících subjektů a zdůrazněna role distribuční fáze. Součástí práce je také stanovení následujících dvou výzkumných otázek: 1) Jaká je role, pozice a struktura potravinářského průmyslu v ČR celkem a z hlediska jednotlivých skupin oborů (OKEČ, CZ-NACE)?