Vinařství II šumivá vína - nelze používat název šampaňské - to je z oblasti Francie a ze tří odrůd - Char, PN, PM (mlynářka) a jsou pouze bílé a růžové šampaňské - vše si ještě přečíst ve Sklepním hospodářství - hlavně tabulky historie šumivých vín - cca 1665 vznikají „nedopatřením“ šumivá vína o při převozu nestabilních vín z Francie a po jejich nalahvování (a uzavření korkem) v Anglii se víno rozkvasilo o víno bylo jiné, perlivé, svěží o první jej vědomě začal vyrábět don Perignon a dodal jim nynější recepturu • předtím musel vyrobit první silnostěnou lahev podobnou dnešním (ty byly předtím jen v Anglii) • zavedl korkové zátky (Angličané je předtím již používali) - pojmenování sekt - nějakej německej herec - na jihu Francie víno „rurare“ - kvasící mošt, který se odebírá a dává se do lahví - u nás - Mělník - 1896 - v SR v Bratislavě už r. 1825 výroba šumivých vín - jde o druhotné kvašení už hotového vína - jde klasickou metodou (kvašeno v lahvích) nebo diskontinuální metodou (zp. Charamant) nebo tranzvazální (transferovou) metodou