Konzumace potravin • po dopěstování (čerstvé ovoce n. zelenina) - pouze část produkce, více se zpracovává • po výrobě • potřeba stabilizace n. konzervace
Konzervace • jednoduché n. náročné zákroky • původní charakter potraviny - zachován n. změněn (čerstvé ov., kompot, ov. šťáva, ov. destilát) Konzervace potravin je každý úmyslný zákrok, příp. úprava potravin, prodlužující skladovatelnost suroviny a potraviny déle než dovoluje přirozená tržnost (Kyzlink, 1988)
Substrát = surovina konzervárenského průmyslu = produkt vzniklý asimilačním (anabolickým) procesem (z látek jednoduchých → látky složité) - rozklad zpět na látky jednoduché pomocí heterotrofních organismů (spotřeba E) - mikroorganismus (zprav. znehodnocují výrobek n. produkt) n. zvíře (krmivo) n. člověk (potrava)
Historie • původně empirické zkušenosti, následně vědecké zdůvodnění • oheň před 500 tis. l., pečení chleba 4 - 3 tis. př. n. l. • chlad, sušení, uzení, solení, med, olej (n. jiné tuky - zabránění přístupu vzduchu), opékání… • počátek prům. výroby - konec 18. stol. - pokrok díky armádě - nutnost uchování zásob potravin - vypsána odměna 12 tis. franků tomu, kdo pomůže uchovat zásoby - Nicolas Appert (franc. kuchař) - 1. konzerva - od něj pojem apertace (potraviny uzavřel do hermeticky uzavř. obalu a steriloval), dílo: Umění zachovávat všechny látky živ. a rostl. původu • konzervy r. 1938 po 114 letech otevřeny a ohodnoceny jako konzumovatelné - netoxické a vyizolovány životaschopné bakteriální spory • 1810 Anglie - skleněné a kovové nádoby - cínové = canisters => angl. termín „can“ • 1823 - konzervový obal s otvorem nahoře, uzávěr volnýmvíkem - pro vyrovnávání tlaku při záhřevu → zabránění deformace konzerv • 1824 Appert - postupy pro 50 různých potravin • DenisPapin - tlakový hrnec - základ autoklávu • 1852 - Chevalier objevil autokláv (zařízení pro sterilaci potravin za zvýšeného tlaku => dosažení t vyšší než 100°C, použití zejm. u nekyselých potravin • 1864 - LuisPasteur - řešil nemoci vína a piva, odhalil činnost MO • Karl von Linde - zdokonalení kompresoru → 1870 zač. mražení masa, ryb • ovoce 1909, zelenina 1929, hotová jídla • vědecké využití historických metod • poslední dobou ústup termosterilace, preferováno mrazírenství, chladírenství, mikrovlnný ohřev