Botanická charakteristika leguminóz 1. Leguminózy (jeteloviny) patří do čeledi bobovité (dříve vikvovité či motýlokvěté) 2. Jsou hmyzosnubné (entomofilní) a cizosprašné (alogamní), květy produkují nektar a pyl pro hmyzí opylovače, lákají je barvou korunních lístků a vůní 3. Většina kulturních druhů se množí pouze generativně 4. Díky tvorbě tvrdých semen mohou dlouhodobě přežívat v semenné půdní bance
Fixace vzdušného dusíku - leguminózy žijí v symbióze k bakteriemi Rhizobium - bakterie jsou specifické pro každý rod leguminóz - bakterie vytváří hlízky na kořenech a fixují dusík, který poskytují rostlinám výměnou za asimiláty (cca 33 MJ/kg N) - na 1 ha mohou poutat 150 - 300 kg N za rok (enzym nitrogenáza) - hlavní zdroj dusíku pro výživu rostlin v systému ekologického zemědělství a v přírodních ekosystémech - dusík je spolu s fosforem nejčastěji limitující živinou pro růst rostlin - dusík je stavebním kamenem bílkovin (15% N), enzymů a nukleových kyselin