Limitující faktory rozvoje populace • Energie - hrozí vyčerpání klasických zdrojů (plyn, ropa - využití vodní, větrné, biolíh… ) • Voda - provozní odpady, globální změny.. • Potraviny - hrozí nedostatek potravin Motto: • Moudrý člověk by si měl uvědomit, že zdraví je největším darem života. (Hippokrates)
Jakost rostlinných výrobků • Jakost obecně - souhrnem užitných vlastností výrobku, které mají uspokojit stanovené nebo předpokládané požadavky spotřebitele • U zemědělských rostlinných produktů se tím rozumí souhrn vlastností, určující stupeň jejich vhodnosti pro konzumní, průmyslové, krmné a jiné účely. U potravin to znamená • uspokojit nutriční a senzorické (konzumní) požadavky spotřebitele • zejména splňovat plně jeho požadavky na zdravotní nezávadnost (zdravotní bezpečnost) • zahrnuje celou řadu dalších jakostních znaků a kritérií, které určuje a o kterých rozhoduje sám výrobce Jakost zemědělských rostlinných produktů • jakosti nutriční z pohledu lidské výživy • jakosti biologické (hodnota bílkovin, obsah vitaminů a některých specifických látek) • jakosti technologické (zpracovatelská, obsah účinné látky, zpracovatelnost) • jakosti krmné, dané hlavně energetickou hodnotou • jakosti hygienické z pohledu zdravotní bezpečnosti (hodnota ADI - přípustný denní příjem, je množství toxické látky, vyjádřené na 1 kg tělesné hmotnosti, které může být v potravinách konzumováno bez jakéhokoliv zdravotního rizika denně a po celý život) • jakosti tržní (obchodní, ČSN aj.). • jakosti senzorické neboli smyslové, důležité z pohledu spotřebitele (konzumenta)