PŘÍRODNÍ PODMÍNKY ČR Z HLEDISKA VHODNOSTI PRO ZEMĚDĚLSKOU VÝROBU - VÝROBNÍ TYPY, OBLASTI, LFA
Podmínky: - stanovištní - komplex biotických (produkční organismy, člověk) a abiotických faktorů (sluneční radiace, voda, živiny) - klimatické - teploty a srážky (průměrné roční) - vláhové poměry (hydrotermický koecifient, Langův děšťový faktor) - sluneční svit - jeho délka - půdní - půdní typ (geneze půdy - černozem, hnědozem) - půdní druh (zrnitostní složení - lehká, střední, těžká - jíl) - chemické vlastnosti (obsah živin, pH) - fyzikální vlastnosti (sorpční vlastnosti) - biologické vlastnosti
Výrobní typy: po válce ČR rozdělena z hlediska zemědělské výroby na 4 výrobní typy s 12 podtypy (subtypy) - kukuřičný, řepařský, bramborářský a horský Podtypy: kukuřičný a řepařský - subtypy: žitný, pšeničný a ječný bramborářský - žitný, pšeničný, ječný a ovesný horský - podtyp na mělčích půdách - podtyp na hlubších půdách