1. Zařazení a druhy kukuřice. Její biologický popis, geografický původ a světové rozšíření. • Kukuřice patří do čeledi lipnicovité skupiny Maydeae.
Druhy kukuřice:Zea mays convar. amylacea - kukuřice škrobnatá - další názvy (kukuřice měkká). Zrno má moučný charakter s matným povrchem.Pro vysoký obsah škrobu se využívá ve škrobárnách a lihovarnickém průmyslu. Je to nejběžnější kukuřice pro přímou lidskou spotřebu. Zaujímá asi 12% z celkové osevní plochy. Zea mays convar. aorista - kukuřice polozubovitá Zea mays convar. ceratina - kukuřice vosková - další názvy (kukuřice čínská).Zrno je podobné kukuřici obecné, sklovitý endosperm není průhledný a matný povrch zrna opticky přpomíná vosk. Obsahuje dextriny.Pěstuje se pro technické účely. Zea mays convar. everta - kukuřice pukancová - další názvy (kukuřice praskavá).Má menší zrno, tvrdý a sklovitý endosperm.Při zahřívání se voda uzavřená v jádře přemění v páru a ta plášť roztrhne. Proto se používá na výrobu pukanců (popcorn) a vloček. Tato kukuřice se pěstuje přibližně na 1% osevní plochy. Jedná se o původní domestikovanou variantu. Zea mays convar. indentata - kukuřice koňský zub - Zrno je klínovitého tvaru, se sklovitými bočními okraji, moučnatý endosperm proniká až k vrcholu zrna.Používá se převážně jako krmivo pro dobytek a v průmyslu na výrobu škrobu, ethanolu, oleje aj. Tento kultivar dozrává později, ale poskytuje největší výnosy a proto je řazen mezi nejdůležitější convariety(nadúrody). Představuje zhruba 73% světové produkce. Zea mays convar. indurata - kukuřice obecná - další názvy (kukuřice tvrdá). Vyznačuje se tvrdým, lesklým, okrouhlým zrnem, moučný endosperm přechází na okraji ve sklovitý.Pěstuje se především v horských podmínkách a v oblastech, kde je zapotřebí odolnost k chladu. Dobře snáší špatné skladovací podmínky. Zaujímá asi 14% celkové osevní plochy.