Glukosa může být z potravy přijímána: a)Volná - např. v ovoci (hrozny) a v medu b)chemicky vázaná - v polysacharidech a v disacharidech
- škrob - polysacharid tvořený glukosovými podjednotkami a) Amylosa = nevětvená b) Amylopektin = větvený
- liší sei biologickým efektem - glykemický index - zdroje škrobu: brambory, pečivo, rýže, těstoviny, kukuřice, luštěniny
Dalšími zdroji glukosy kromě polysacharidů jsou disacharidy (sacharóza, laktosa, maltosa) Z potravy je možné dále přijímat fruktosu a galaktosu.
Vstup glukosy do buněk -glc - výrazně polární → nemůže difundovat hydrofobní vrstvou membrán - specifické glukosové transportéry - transmembránové bílkoviny: a) typ GLUT 1-14 (GLUcose Transporter) b) typ SGLT (Sodium-coupled GLucose Transporter)