Připravte 25 ml 2% vodného roztoku zkoumaného cukru a proveďte zkoušky s následujícími činidly a roztoky. Výsledky včetně barevného zabarvení zaznamenejte tabulkově.
1. Oxidace cukrů ionty kovů
Fehlingovo činidlo (komplexní měďnatá sůl) 2 ml činidla se zahřívá s 2 ml cukerného roztoku. V přítomnosti redukujícího sacharidu vzniká žlutooranžové, červené, nebo zelené zabarvení popřípadě též sraženina oxidu měďného. Barva závisí na velikosti částic vyloučeného oxidu.
Barfoedovo činidlo (roztok octanu měďnatého) Redukce probíhá obtížněji než v případě Fehlingova roztoku. 2 ml činidla se zahřívá s 2 ml cukerného roztoku. Toto činidlo je redukováno pouze monosacharidy. Lze ho využít k odlišení redukujících monosacharidů od redukujících disacharidů.
Tolensovo činidlo (komplexní amoniakální sůl stříbra) K 1 ml 5% vodného roztoku dusičnanu stříbrného se přidá několik kapek 10% hydroxidu amonného. Vyloučený oxid stříbrný se rozpustí přidáním několika kapek 10% hydroxidu amonného (pozor - jeho nadbytek snižuje citlivost činidla). K takto připravenému činidlu se přidá 1 ml cukerného roztoku a po protřepání se nechá stát 10 minut. Pokud se roztok nezakalí vyloučeným stříbrem (na stěně zkumavky se může vytvořit kovové zrcátko), slabě se zahřeje. Nevyloučení stříbra značí negativní test.