Obecně - Minimálně 2 využití mikrosublimace ve farmakognosii, u jaké drogy se využívá a jakou látku takto získáváme? - princip mikrosublimace - odpařování pevné látky, přečištění nebo izolace látek s nízkou T. s - polární a nepolární činidla - princip TLC - Znat drogy ze cviceni, co obsahuji, materskou rostlinu a celed, jejich ucinky! Znat obecnou strukturu drog ( napr. ze kardioaktivni glykosidy maji cukernou slozku - glc a 3 molekuly digitoxosy a aglykon - nejdulezitejsi pro ucinek.
Otázky ke cvičení č. 1: Polysacharidy… 1. Rozdíl ve stavbě škrobu a celulózy? - Celulóza: β 1,4 vazby mez glukózami - Škrob: amylóza (α 1,4 glukózové vazby), amylopektin (α 1,6 glukózové vazby) 2. Reakce manitolu z Fehlingem, princip , co vzniká? (KMnO4) - Vzniká červenooranžová sraženina, redukující sacharid - dochází k redukci činidla 3. Proč manitol nereaguje se samotným Fehlingem? - protože je to alkohol. Nejprve se musí oxidovat jiným činidlem a potom s Fehlingem reaguje. 4. Reakce sacharosy z Fehlingem, princip, co vzniká? (HCl) - Nejdříve musíme rozštěpit vazby kyselinou, pak vzniká červená sraženina, neredukující sacharid 5. Jaké cukry jsou redukující (neredukující), čím je to dáno? - Redukující (maltosový typ) - glykosidická vazba mezi C1 - C4, 1 poloacetalový hydroxyl není zapojen do vazby, maltóza, laktóza - Neredukující (trehalosový typ) - glykosidická vazba mezi C1 - C1 ; sacharóza 6. Reakce škrobu s jódem a co se používá mimo jódu ke stanovení škrobu? - Oxidace jodu - zmodrá - Fehlingovo činidlo 7. K čemu slouží HCl u důkazů polysacharidů? - hydrolýza na jednoduché cukry 8. Jak u neznámé drogy dokážete, že obsahuje cukry - barevnými nebo oxidačními reakcemi 9. Uveďte min. 3 činidla, se kterými reagují cukry + chemický princip - Fehlingovo - redukce komplexní měďnaté soli na oxid měďný - Barfoedovo - redukce octanu měďnatého - Tolensovo - redukce amoniakální soli stříbra za vzniku stříbra - Nylanderovo - redukce komplexní bismutité soli na černý bismut - Boettegerovo - redukce hydroxidu bismutitého na černý bismut 10. Uveďte reakce, kterými se dají odlišit ketosy a aldózy? - Selivanova zkouška