Jedna odrůda pěstovaná v témž území může poskytovat dvě úplně odlišná vína a dvě různé odrůdy pěstované odděleně mohou poskytnout vína velmi podobná. Ať už vnímáme chuť a kvalitu vína jakkoli, určené faktory je mohou ovlivnit a také je ovlivňují. Mezi tyto faktory patří: odrůda révy vinné, (je z nich nejvýznamnější), lokalita, podnebí (určuje možnosti pěstování révy), poloha (může podporovat nebo potlačit místní podmínky), půda (má skutečně vliv?), vinohradnictví (techniky používané v pěstování vinných keřů mohou snížit anebo zvýraznit odrůdový charakter), vinařství (trochu připomíná vaření a jak všichni dobře víme, výsledkem různých způsobů vaření mohou být úplně odlišná jídla ze stejných základních složek), ročník (jeho vrtochy mohou úrodu i zničit), a vinař, Černý Petr toho všeho.