Přílohy jsou důležitou součástí všech pokrmů. Volba závisí na druhu, způsobu úpravy hlavní suroviny a podle úpravy a podle přílohy se pak může vybrat i doplněk. Přílohy mají za úkol doplnit pokrm jak biologicky, tak i kaloricky. Při přípravě se snažíme vybírat šetrné tepelné způsoby, někdy se příloha může podávat i syrová, zvláště v poslední době, s tím jak se zvedla váha některých masitých výrobků, mnoho lidí si pokrm doplňuje pouze salátem, který zde plní roli přílohy. Některé, zvláště tradiční české přílohy z brambor, se někdy používají i jako hlavní jídlo.
Přílohy rozdělujeme podle základní suroviny: • přílohy z brambor,
•
přílohy z obilovin a výrobků z nich
•
těstovin,
•
rýže,
•
mouky.
Přílohy dále dělíme podle způsobu podávání:
•
tepelně zpracované
•
vařené,
•
dušené,
•
pečené,
•
smažené,
•
podávané za syrova.