Důvody zájmu o mikroorganismy (dopad mikroorganismů na lidstvo) - mikrobiologie jako věda má své počátky spojeny se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění - třebaže v současnosti jsou mnohé patogenní mikroorganismy pod kontrolou, - Pro nemocné AIDS (acquired immune defficiency syndrome), - pro pacienty s rakovinným onemocněním, jejichž imunitní systém je devastován následkem léčby - nebo pro onemocnění patogeny s mnohonásobnou lékovou rezistencí - mohou být mikroorganismy stále nejvážnější hrozbou …
Důvody zájmu o mikroorganismy - mikrobiální onemocnění představuje stále hlavní příčinu úmrtí v mnoha rozvojových zemích - jedná se o onemocnění, která se v rozvinutých zemích daří držet díky pokroku v medicíně pod kontrolou (malárie, tuberkulóza, cholera, spavá nemoc, úporná průjmová onemocnění …) - Mikroorganismy jsou tedy stále vážnou hrozbou pro existenci lidstva - Na druhé straně je nutno zdůraznit, že většina mikroorganismů není pro člověka nebezpečná … - Ve skutečnosti je tomu právě naopak - většina mikroorganismů je pro existenci lidstva prospěšná … - např. v oblasti lidského zdraví prosperují mnohamiliardová odvětví farmaceutického průmyslu produkující antibiotika
Mikroorganismy a zemědělství - Náš celý zemědělský systém je v mnoha důležitých ohledech přímo závislý na aktivitě mikroorganismů - Leguminózy (nodulující bakterie) - Bakterie v zažívacím traktu přežvýkavců - Klíčová role mikroorganismů v uzavírání koloběhů živin - Kromě prospěšného vlivu, je nutno počítat i s ekonomickými dopady mikrobiálních onemocnění rostlin a živočichů
Mikroorganismy a potraviny - Mikroorganismy mají významný vliv na celý potravinářský průmysl - Jakmile jednou sklidí člověk úrodu, nastává okamžitý a přirozený atak mikroorganismů - Průmysl konzervárenský, mrazírenský, sušení potravin … - Ne všechny mikroorganismy mají škodlivý vliv, některé jsou dokonce záměrně vnášeny do potravin - využití při výrobě sýrů, jogurtů, zelí … - Alkoholové kvašení při výrobě piva, vína, …