Registrace | Přihlásit

Poznámky: Jedy a jedovaté látky

Skrýt detaily | Oblíbený
  • Kvalita:45,1 %
  • Typ:Poznámky
  • Kategorie:Přírodní vědy
  • Podkategorie:Chemie
  • Autor:zadsemuser
  • Rozsah A4:3 strán
  • Zobrazeno:732 x
  • Stažené:0 x
  • Velikost:0,1 MB
  • Formát a přípona:MS Office Word (.doc)
  • Jazyk:český
  • ID projektu:796
  • Poslední úprava:21.03.2010
Jedy a jedovaté látky

Co vlastně můžeme nazvat jedem? Rozumíme tím látku, která po vniknutí do těla v malém množství tj. několika mikrogramů a nejvýše několika desítek gramů, vyvolá po vstřebání chorobné změny, které někdy vedou k zániku celého organismu.
Jedem není např. horká voda, která poškodí organismus svou teplotou, proto musíme vymezit a vysvětlit pojem jed. Ale látky, které působí místně chemicky, přesto někdy řadíme do jedů v širším slova smyslu. Mezi jedy však neřadíme kuchyňskou sůl, která může také způsobit smrt a to tím, že rozhodí metabolismus iontů, i když k tomuto účinku je zapotřebí patřičného množství NaCl.

Klíčová slova:

Jedy

jedovaté látky

Hodnocení (0x):