Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Mikroživiny - (mikronutrienty)

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Charakteristika mikroživin (mikronutrientů)

• Cílený zájem odborníků se objevil s rozvojem parenterální výživy a umožnil vytvořit doporučení pro jejich potřebné dávky v normální stravě.
• Ty vycházejí z dávek přijímaných zdravou populací a ze sledování jejich hladin v krvi i tkáních v souvislosti s klinickými příznaky deficitu nebo toxických důsledků.
• Pro konkrétního jedince však uváděné limity pro optimální funkci mohou být odlišné.

Charakteristika:
• nezbytné (esenciální) složky výživy
• nutné pro správný chod lidského těla
• lidský organizmus si je, až na výjimky, nedovede vyrobit
• nemají energetický potenciál
• potřebné v malém množství (neplatí, že při jejich vysokém příjmu budeme zdravější)
• jsou to vitaminy a minerály.
Hodnocení (0x):