1. Pan Petřina vyrábí a dodává do několika prodejen zdravé výživy čerstvé kozí sýry. Své výrobky nechává pravidelně mikrobiologicky vyšetřovat. a) Které mikrobiologické ukazatele musí být u jeho výrobků sledovány, obzvlášť vezmeme-li do úvahy, že podstatnou část zákazníků uvedených prodejen tvoří rodiny s malými dětmi a těhotné ženy. b) Uveďte kultivační metody, které se pro jeho stanovení používají a legislativní předpis, který toto vyšetření nařizuje.
a) Listeria monocytogenes, stafylokokové entorotoxiny, E. coli b) Nařízení komise (ES) 2073/2005 o mikrobiologických kriteriích pro potraviny:
kapitola 1- bezpečnost potravin: Listeria monocytogenes: • potraviny určené k přímé spotřebě, které podporují růst - limity 100 KTJ/g - produkty uvedené na trh v době údržnosti - nepřítomnost v 25g předtím, než opustí potravina podnik • potraviny určené k přímé spotřebě, které nepodporují růst - výrobky s dobou údržnosti pod 5 dnů / pH ≤ 4,4 / aw ≤ 0,92 / pH ≤ 5,0 a zároveň aw ≤ 0,94 • sýry: - podporují růst - pH 4,5-5,5, aw > 0,94 Stafylokokové enterotoxiny: - neprokázány v 25g (produkty uvedené na trh během doby údržnosti) Salmonella: - sýry ze syrového mléka / tepelně ošetřeny t menší než pasterace - nepřítomnost v 25g kapitola 2 - výrobní proces: - sýry: E. Coli:5/2 100 KTJ/g - 1000KTJ/g Koaguláza pozitivní stafylokoky:10-100 KTJ/g