Nebezpečí z potravin • Potraviny obsahují přirozeně se vyskytující chemické látky rostlinného nebo živočišného původu. Při výrobě a zpracování se potraviny dostávají do kontaktu s řadou mikroorganismů, předmětů a přirozeně se vyskytujících nebo uměle vyrobených látek. • Nebezpečí z potravin = všechny potencionálně škodlivé činitele či situace při zpracování potravinami, které mohou ohrozit zdravotní stav konzumenta
Identifikace nebezpečí • Nebezpečí z potravin je přímo úměrné stupni nedodržování zásad bezpečného nakládání s potravinami na úrovni prvovýroby, výrobců, distributorů a prodejců potravin a samozřejmě také spotřebitelů. • Nebezpečí z potravin se dělí na: biologická, chemická a fyzikální
Nebezpečí z potravin • Biologická nebezpečí - Látky vznikající mikrobiologickou činností • mykotoxiny = sekundární metabolity plísní (aflatoxin, ochratoxin, patulin..) • toxiny mikroorganismů = jejich sekundární metabolity (botulotoxin) • heterocyklické aminy - Patogenní mikroorganismy - Paraziti Toxoplasmosa, Trichinelosa, • Cysticerkosa - Viry (žloutenka) - Pozměněný prionový protein (BSE)
E)