1) Obilniny Druhy obilnin, anatomická stavba obilného zrna, chemické složení zrna, obiloviny z pohledu výživy, pseudocereálie a jejich význam, legislativa
OBILOVINY
Druhy obilovin:
Pšenice: - nejpěstovanější a nejvyužívanější - P. jednozrnka - starověk, nenáročná, mouka, krmivářství - P. dvouzrnka - Irán, Irák, ↑ kvalita, ↓ výnos, naan - chléb, sušenky, cukrovinky, těstoviny - P. setá - nejpěstovanější, mouka, krupice, pečivo, těstoviny - P. špalda - blízký východ, mouka, kroupy, vločky, musli, pečivo, kávovina, pivo, hodně vlákniny (rozpustná i nerozpustná), zdrojem EMK, thiokyanáty, lehká stravitelnost, + TS, dobře kyne, velký objem, ořechová chuť
Žito: - Evropa, vysoká nutriční hodnota, nízká stravitelnost - obsahuje lepek - vláknina rozpustná i nerozpustná, obsahuje pentosany - vliv na technologické zpracování - malý obsah tuku - vysoký podíl ML
Ječmen: - Alpy, Belgie, Norsko - bohaté na sacharidy - škrob, vláknina - malý podíl BK tím i lepku - malý obsah tuku - vysoký podíl ML
Oves: - Čína, Mongolsko - vysoká nutriční hodnota a energetická hodnota - plnohodnotné BK, - EMK - způsobují drobivost - vláknina - lehce stravitelná - pomalé vstřebávání škrobu