Nezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin. Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoři. Použité chemické sklo se po předběžném vypláchnutí ukládá do určených košů. Papírový a tuhý odpad, zrovna tak jako rozbité sklo je nutno třídit do předem označených nádob. Je třeba udržovat v čistotě výlevky (neodhazovat tuhý odpad), digestoře, váhové stoly a pracovní stoly. Zvláštní pozornost je třeba věnovat udržování čistoty analytických vah, torzních vah a předvážek. V čistotě je potřeba udržovat i přípravnu pro vzorky a další společné prostory. Po skončení práce si každý uklidí své pracovní místo a přesvědčí se, zda jsou vypnuta elektrická zařízení, případně přívod vody a plynu. Před odchodem z laboratoře si studenti umyjí pečlivě ruce. Ochranný oděv (plášť) odloží až po opuštění laboratoře.