• Význam a postavení předmětu ve studijním plánu navazujícího magisterského studia • Význam aspektů bezpečnosti a kvality potravin
Kvalita (obecně) a její vnímání • Kvalita / jakost - Je to totéž? • Jakost je - způsobilost pro užití. - souhrn vlastností vyjadřujících schopnost výrobku plnit funkce, pro které je určen. - je shoda s požadavky. - je to, co za ni považuje zákazník. • Definice jakosti v normě ČSN EN ISO 9000:2006
Kvalita a bezpečnost potravin • = hygienické, nutriční, technologické, senzorické a informační aspekty, užitná hodnota, aspekty ekonomické • základní podmínky kvality potravin jsou bezpečnost a zdravotní nezávadnost
Co je to bezpečná potravina? Na zajištění a zachování bezpečnosti potravin se podílí: • zemědělská produkce • zpracovatelé potravin • dovozci • distributoři • státní orgány, ale i spotřebitelé.