Registrace | Přihlásit

Skripta: Základní technologické postupy a výrobní zařízení v mlékárenském průmyslu

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
1. TRANSPORT SYROVÉHO MLÉKA

K transportu syrového mléka do mlékárny se používají automobilové cisterny, cisternové návěsy nebo přívěsy. Cisterny jsou uzavřené nerezové nádrže tvaru zploštělého ležatého válce, o objemu 2000-24000 l mléka. Bývají přepážkami rozděleny do několika oddílů nebo jsou jednokomorové. Jsou vybaveny průtokoměry, případně i autosamplery - zařízením na automatický odběr vzorků odkapem.

2. PŘÍJEM A KONTROLA MLÉKA
Přejímání mléka z cisteren jednotlivých svozných linek se provádí v příjmové části mlékárny. Mléko se přijímá po kontrole na přítomnost reziduí inhibičních látek, teploty a kyselosti. Množství přijatého mléka se zjišťuje měřícími objemovými čerpadly, magneticko-indukčními průtokoměry nebo podle hmotnosti - vážením na mostních vahách. Hmotnost mléka v kg se přepočítává na litry (1 litr = 1030 g).
Každé příjmové místo je vybaveno vakuovým čerpadlem. Přesto, že je mléko čištěno filtrací již v zemědělských závodech, provádí se v mlékárnách jeho opakované čištění před zpracováním pomocí filtrů. Přijaté syrové mléko je do dalšího zpracování uchováno v zásobních (úchovných) tancích. Teplota mléka nesmí přesáhnout 6 °C.
Hodnocení (0x):