TECHNOLOGIE A HYGIENA POTRAVIN ROSTL. PŮVODU VÝZNAM VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA, DRUHY; OVOCE A ZELENINA
» Význam rostl. potravin ve výživě člověka: - potravinová pyramida: - obsahují spoustu biologicky aktivních látek - velký vliv na zdraví člověka … vitamíny, minerály
» Druhy potravin rostl. původu: a) dle způsobu výroby: - velko- / malovýroba b) dle stupně zpracování: - tepelné ošetření, polotovary, hotové pokrmy.. c) dle botanického původu: - obiloviny; pseudocereálie; olejniny; luskoviny; okopaniny; chmel; houby; sinice a řasy; léčivé, aromatické a kořeninové rostliny; zahradnické produkty a lesní plody + výrobky z nich
» OVOCE:
• legislativa: o Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb., č. 306/2000 Sb., č. 146/2002 Sb., č. 131/2003 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 94/2004 Sb., č. 316/2004 Sb., č. 558/2004 Sb., č. 392/2005 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 229/2006 Sb. o Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování