Registrace | Přihlásit

Státnicové otázky: Vypracované státnicové otázky Technologie a hygiena potravin živočišného původu - okruh Rostliny

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
TECHNOLOGIE A HYGIENA POTRAVIN ROSTL. PŮVODU
VÝZNAM VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA, DRUHY; OVOCE A ZELENINA


» Význam rostl. potravin ve výživě člověka:
- potravinová pyramida:
- obsahují spoustu biologicky aktivních látek - velký vliv na zdraví člověka
… vitamíny, minerály

» Druhy potravin rostl. původu:
a) dle způsobu výroby: - velko- / malovýroba
b) dle stupně zpracování: - tepelné ošetření, polotovary, hotové pokrmy..
c) dle botanického původu: - obiloviny; pseudocereálie; olejniny; luskoviny; okopaniny; chmel;
houby; sinice a řasy; léčivé, aromatické a kořeninové rostliny;
zahradnické produkty a lesní plody
+ výrobky z nich

» OVOCE:

• legislativa:
o Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb., č. 306/2000 Sb., č. 146/2002 Sb., č. 131/2003 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 94/2004 Sb., č. 316/2004 Sb., č. 558/2004 Sb., č. 392/2005 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 229/2006 Sb.
o Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Hodnocení (0x):