SALMONELÓZY Salmonelózy • Infekce bakteriemi rodu Salmonella jsou příčinou akutních i chronických onemocnění živočichů. • Onemocnění probíhá jako střevní lokální infekce projevující se různým stupněm zánětu střev nebo celkovým onemocněním podmíněným toxoinfekcí. • V průběhu infekce dochází k bakteriémii, která bývá při mírném průběhu přechodná, při závažnějším průběhu může končit fatálně náhlým úhynem. • Akutní průběh infekce spojeným se sepsí je často pozorován u mláďat. • U mladých společně chovaných zvířat se salmonelové infekce snadno šíří a bývají spojeny s hromadnými úhyny. • U dospělých jedinců se projevuje subklinicky nebo asymptomaticky a je často doprovázeno bacilonosičstvím.
Ekonomický význam • Výskyt salmonelóz u hospodářských zvířat způsobuje ztráty přímé i nepřímé. • U mláďat se jedná o hromadnou nemocnost a úhyny. • Zvířata, která přestála onemocnění zaostávají ve vývinu, mají nižší hmotnostní přírůstky a zůstávají dlouhodobě vylučovateli salmonel. • Dochází ke konfiskaci masa jatečných zvířat, nebo změny poživatelnosti masa či masných výrobků. • Ekonomicky jsou nákladné i opatření proti šíření a likvidaci salmonelových infekcí v chovech zvířat. • Závažný je též zdravotní význam a to možný přenos původce na člověka.
Etiologie • Salmonely tvoří samostatný rod v čeledi Enterobacteriaceae a jsou považovány za střevní mikroby. • G - tyčinky s peritrichně uspořádanými bičíky, nenáročné na živné půdy. • Od ostatních mikrobů čeledi Enterobacteriaceae se odlišují především tím, že nezkvašují laktózu. • Salmonely mají bohatou antigenní skladbu (O,H,Wi). Četné sérotypy (je jich 2 463) jsou patogenní pro zvířata a člověka. • K identifikaci se využívá biochemických vlastností, fagotypizace (lyzotypizace), citlivosti na antibiotika a přítomnosti určitých genetických plazmidů.