Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Nákazy zvířat - Salomonelózy

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
SALMONELÓZY
Salmonelózy
• Infekce bakteriemi rodu Salmonella jsou příčinou akutních i chronických onemocnění živočichů.
• Onemocnění probíhá jako střevní lokální infekce projevující se různým stupněm zánětu střev nebo celkovým onemocněním podmíněným toxoinfekcí.
• V průběhu infekce dochází k bakteriémii, která bývá při mírném průběhu přechodná, při závažnějším průběhu může končit fatálně náhlým úhynem.
• Akutní průběh infekce spojeným se sepsí je často pozorován u mláďat.
• U mladých společně chovaných zvířat se salmonelové infekce snadno šíří a bývají spojeny s hromadnými úhyny.
• U dospělých jedinců se projevuje subklinicky nebo asymptomaticky a je často doprovázeno bacilonosičstvím.

Ekonomický význam
• Výskyt salmonelóz u hospodářských zvířat způsobuje ztráty přímé i nepřímé.
• U mláďat se jedná o hromadnou nemocnost a úhyny.
• Zvířata, která přestála onemocnění zaostávají ve vývinu, mají nižší hmotnostní přírůstky a zůstávají dlouhodobě vylučovateli salmonel.
• Dochází ke konfiskaci masa jatečných zvířat, nebo změny poživatelnosti masa či masných výrobků.
• Ekonomicky jsou nákladné i opatření proti šíření a likvidaci salmonelových infekcí v chovech zvířat.
• Závažný je též zdravotní význam a to možný přenos původce na člověka.

Etiologie
• Salmonely tvoří samostatný rod v čeledi Enterobacteriaceae a jsou považovány za střevní mikroby.
• G - tyčinky s peritrichně uspořádanými bičíky, nenáročné na živné půdy.
• Od ostatních mikrobů čeledi Enterobacteriaceae se odlišují především tím, že nezkvašují laktózu.
• Salmonely mají bohatou antigenní skladbu (O,H,Wi). Četné sérotypy (je jich 2 463) jsou patogenní pro zvířata a člověka.
• K identifikaci se využívá biochemických vlastností, fagotypizace (lyzotypizace), citlivosti na antibiotika a přítomnosti určitých genetických plazmidů.
Hodnocení (0x):