Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Možnosti genetického inženýrství a biotechnologíí v zemědělství a potravinářství

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Biotechnologie používají živé organismy, buňky nebo jejich části (enzymy) k výzkumu, jehož poznatky pak dávají vzniknout novým produktům a aplikacím v medicíně, zemědělství, potravinářství, ochraně životního prostředí a alternativních metodách výroby v chemickém průmyslu či jiných průmyslových procesech. V současnosti je biotechnologie interdisciplinární vědou, která je ovlivňována chemií, biologií, fyzikou, materiálovými naukami, inženýrstvím a informatikou.

Uplatnění biotechnologií:
- Potravinářský průmysl
- Krmivářský průmysl
- Farmaceutický průmysl
- Chemický průmysl
- Textilní průmysl
- Zemědělství
- Lesnictví
- Ekologie aj.

Biotechnologie je stará věda s velkým ekonomickým dopadem a se slibnou budoucností. Představuje mocný nástroj, ačkoli ne všelék, který pomáhá řešit současné naléhavé globální problémy naší společnosti jako je hladovění nebo udržitelnost vývoje.

Dělení biotechnologií :
Biotechnologické disciplíny lze dále klasifikovat podle různých kategorií. Poměrně běžná je klasifikace na základě oblasti ve které je použit výsledný biotechnologický produkt. Rozlišuje se tak:
Červená biotechnologie - biotechnologie využívaná v lékařství a farmacii
Např.: bakterie produkující antibiotika nebo lidský insulin či rekombinantní adenoviry používané v genové terapii.
Bílá biotechnologie (často rovněž šedá) - biotechnologie aplikovaná při průmyslové výrobě chemických látek. Výhodou použití živých organismů nebo enzymů v průmyslové výrobě je většinou lepší ekonomie výroby a prospěch pro životní prostředí v podobě menšího množství odpadu.
Zelená biotechnologie - biotechnologie používaná v zemědělství
Např.: bakteriální kmeny používané ke kompostování nebo transgenní plodiny.
Hodnocení (0x):