Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Odpady z mlýnského, škrobárenského, cukrovarnického, drožďárenského a konzervárenského průmyslu

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Mlýnské zpracování obilovin má své kořeny již v předhistorii. Technologický proces má za úkol rozdrtit zrno na mouku sloužící jako jedna z nejdůležitějších částí potřebných pro pečení. Cílem současné technologie je vymletí maximálního podílu endospermu.

Mlýnské zpracování lze rozdělit na několik na sebe navazujících úseků:
1) Příjem suroviny
• odběr vzorků
- sledování zdravotní nezávadnosti (přítomnost plísní, škůdců, cizích předmětů)
- sledování kvalitativních ukazatelů (vlhkost, obsah bílkovin a jejich kvalita, objemová hmotnost, aj.)

2) Skladování
• v silech, roztříděné podle vlhkosti a kvalitativních parametrů

3) Čištění
• sítový třídič
• aspirátor
• magnet
• odkaménkovač
• triér
• spirálový třídič
• odírací stroje

4) Zpracování
• kondicionování (hydrotermická úprava)
- úprava mechanických a pekařských vlastností
- napaření, zahřátí na t = 40 až 50 ºC, zchlazení (max. t = 18 ºC)
- studené kondicionování - intenzivní nakrápění, delší odležení
Hodnocení (0x):