Mlýnské zpracování obilovin má své kořeny již v předhistorii. Technologický proces má za úkol rozdrtit zrno na mouku sloužící jako jedna z nejdůležitějších částí potřebných pro pečení. Cílem současné technologie je vymletí maximálního podílu endospermu.
Mlýnské zpracování lze rozdělit na několik na sebe navazujících úseků: 1) Příjem suroviny • odběr vzorků - sledování zdravotní nezávadnosti (přítomnost plísní, škůdců, cizích předmětů) - sledování kvalitativních ukazatelů (vlhkost, obsah bílkovin a jejich kvalita, objemová hmotnost, aj.)
2) Skladování • v silech, roztříděné podle vlhkosti a kvalitativních parametrů
4) Zpracování • kondicionování (hydrotermická úprava) - úprava mechanických a pekařských vlastností - napaření, zahřátí na t = 40 až 50 ºC, zchlazení (max. t = 18 ºC) - studené kondicionování - intenzivní nakrápění, delší odležení