Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Odpady z výroby sladu a piva, z výroby vína a z lihovarnického průmyslu, jejich zpracování a využití

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Odpady z výroby sladu a piva
Hlavní suroviny používané při výrobě sladu jsou ječmen a voda. Cílem je proces klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad obsahující potřebné enzymy a aromatické a barevné látky, který se využívá pro výrobu piva.
Technologie: 1) příjem, čistění, třídění, skladování ječmene (očištění od prachu, odrůda, jakost)
2) máčení ječmene (zvýšení obsahu vody v zrnu)
3) klíčení ječmene (aktivace a tvorba enzymů=>zelený slad)
4) hvozdění (snížení obsahu vody, tvorba chuťových a aromatických látek, barva, vzniká slad)

Hlavními surovinami pro výrobu piva jsou slad, chmel a voda.
Technologie: 1) výroba mladiny z chmele, vody a sladu, příp. z náhražek (mláto-mladina + kaly po chmelu)
2) kvašení mladiny a dokvašování mladého piva
3) závěrečné úpravy a stáčení piva (filtrace, pasterace, stabilizace, stáčení MO)

Nejcennějšími vedlejšími produkty při výrobě piva jsou sladové mláto a pivovarské kvasnice.
Sladové mláto se získává po oddělení zcukřeného rmutu. Obsahuje nerozpustné zbytky sladu, plev, nezcukřeného škrobu a dalších látek, které se srazily při rmutování. Mláto je považováno za velmi cenné krmivo. Pivovarské kvasnice jsou co do složení aminokyselin plně srovnatelné s jinými krmnými bílkovinami, mají zejména vysoký obsah lysinu, vitaminů skupiny B a minerálních látek. Kromě využití jako přísady do krmiv se zpracovávají ve farmaceutickém průmyslu, využívají se k přípravě dietetik, kosmetických přípravků apod. Z ostatních odpadů při výrobě piva má význam sladový květ - kořínky a klíčky vyklíčeného a usušeného ječmene, kterých se využívá ve fermentačním průmyslu k přiživování zápar, dále jsou využívány ve farmaceutickém průmyslu a nacházejí uplatnění jako přísada do krmiv.
Zbývající odpady z výroby piva - chmelové mláto (chmel oddělený od mladiny), hořké kaly (odpadající při chlazení mladiny) a pěnové přikrývky (sbírané z povrchu kvasící mladiny) se pro svůj vysoký obsah hořkých látek nehodí ke zkrmování, proto se zpravidla likvidují kompostováním.
Hodnocení (0x):