Pro nakládání se zbytky z jídelen a kuchyní jsou klíčové dvě normy - nařízení EU 1774/2002 a český katalog odpadů, uvedený ve vyhlášce č. 381/2001. Nařízení EU č. 1774/2002 stanoví hygienická pravidla týkající se vedlejších živočišných produktů, jež nejsou určeny k lidské spotřebě. Toto nařízení dělí živočišné materiály do tří skupin, přičemž kuchyňský odpad patří do 3. kategorie takže s kuchyňským odpadem je třeba nakládat jako s odpadem (zmíněná pravidla se netýkají domácností).
Proč se nesmí zkrmovat? Doposud bylo zkrmování nejpoužívanější metodou jak naložit s odpadem. Odpad z jídelen se však takto nadále likvidovat nesmí. Zákon 91/1996 Sb. říká: "Pro výrobu krmiv, doplňkových látek a premixů a ke krmení zvířat nesmějí být používány a) zakázané látky a produkty, krmiva a premixy, které obsahují zakázané látky a produkty". Mezi zakázané látky patří také odpady z restauračních provozů mimo potraviny rostlinného původu, které s ohledem na jejich čerstvost nelze považovat za vhodné pro lidskou výživu. Z uvedených ustanovení vyplývá, že produkt obsahující látky živočišného původu nesmí být dále používán jako krmivo. Všechny zbytky z jídelen nějaký produkt tohoto druhu obsahují, tudíž je nutné postupovat při jejich likvidaci podle speciálních norem. Jedním z důvodů vzniku tohoto nařízení je nepochybně obrana proti šíření BSE i dalším přenosným nemocem.