Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami, potravinářská aditiva AJ

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Cizorodé látky (CL)
- chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů
- pokud spolu působí více CL → častější negativní účinky

Cizorodé látky v potravinách se dělí na:
a)
• aditivní (přídatné)
• kontaminující (znečišťující)
b)
• potravinová aditiva
• kontaminanty
• sekundární cizorodé látky

Potravinová aditiva
- běžně se nekonzumují jako potraviny ani nejsou charakteristickými složkami potravin, ale záměrně se přidávají do potravin s cílem prodloužit jejich trvanlivost, zlepšit chuť, zvýraznit nebo obnovit barvu potravin, zvýšit nebo regulovat kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodat sladkou chuť
Hodnocení (0x):