Studijní materiál: Ekologické aspekty zemědělské výroby (limity zemědělské produkce, ztráty potravin, možnosti zvýšení světové produkce potravin, zelená revoluce, alternativní zemědělství)
Produkce potravin Produkce potravin je velmi komplikovaný proces, v němž půda hraje sice zásadní, nicméně ne jedinou roli. Proces výroby potravin tvoří z hlediska využívání prostředí (i jeho ohrožení) čtyři hlavní provázané složky, bez nichž by moderní výroba potravin nebyla možná. Jsou to: • zdroje - půda, voda, hnojiva a pracovní síla apod.; • technologie - např. zemědělské stroje, zpracování surovin, skladování i šlechtitelství; • přírodní prostředí - zdroj „nové půdy“ i prostor pro ukládání odpadů a asimilaci znečištění; • instituce - organizace, metody řízení, právní předpisy, státní regulace, dotace, politika apod. Počítáme-li s růstem globální populace a zásobením populace dostatečným množstvím potravin, musí se jedna nebo více složek tohoto systému zlepšit. Oslabení funkce jedné ze složek znamená naopak snížení produkce potravin.