Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Ekologické aspekty zemědělské výroby (limity zemědělské produkce, ztráty potravin, možnosti zvýšení světové produkce potravin, zelená revoluce, alternativní zemědělství)

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Produkce potravin
Produkce potravin je velmi komplikovaný proces, v němž půda hraje sice zásadní, nicméně ne jedinou roli.
Proces výroby potravin tvoří z hlediska využívání prostředí (i jeho ohrožení) čtyři hlavní provázané složky, bez nichž by moderní výroba potravin nebyla možná. Jsou to:
• zdroje - půda, voda, hnojiva a pracovní síla apod.;
• technologie - např. zemědělské stroje, zpracování surovin, skladování i šlechtitelství;
• přírodní prostředí - zdroj „nové půdy“ i prostor pro ukládání odpadů a asimilaci znečištění;
• instituce - organizace, metody řízení, právní předpisy, státní regulace, dotace, politika apod.
Počítáme-li s růstem globální populace a zásobením populace dostatečným množstvím potravin, musí se jedna nebo více složek tohoto systému zlepšit. Oslabení funkce jedné ze složek znamená naopak snížení produkce potravin.
Hodnocení (0x):