Ekologické aspekty distribuce potravin Skladování potravin, potravinové obaly /požadavky na balení potravin, druhy obalů, nakládání s obaly; všeobecná preventivní opatření při přepravě potravin; odpady vznikající při distribuci potravin/
Skladování potravin • Hygienické aspekty - Suroviny, obaly, výrobky je nutno skladovat ve vzdálenosti min. 40 cm od stěn a podlahy, aby bylo možno provádět kontrolu a čištění; - Podmínky skladování musí být určeny a uvedeny ve specifikacích výrobků a obalů; - Kvalita surovin, výrobků a obalů musí odpovídat požadavkům uvedeným ve specifikacích; - Suroviny, rozpracované výrobky, hotové výrobky a obaly musí být označeny tak, aby byla umožněna jejich identifikace; - Musí být zachována jejich efektivní rotace podle zásady- první dovnitř- první ven. Skladování potravin • Již nepatrný počáteční výskyt skladištních škůdců (hmyzu n.hlodavců) vede ke ztrátám a kontaminaci skladovaných surovin (potravin). • Při déletrvajícím napadení dochází v ohniscích napadení k zahřívání, zvyšování vzdušné vlhkosti a posléze i k tvorbě plísní. • Tyto podmínky jsou příznivé i pro další sekundární škůdce a roztoče. • V konečné fázi dochází k totální zkáze skladovaného produktu.