Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Problematika čištění odpadních vod pocházejících z mlékárenského průmyslu. Hodnocení základních parametrů těchto odpadních vod.

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Mléko je produkt mléčné žlázy savců. Všeobecně se předpokládá, že mléko obsahuje asi 4% tuku, 3,2% bílkovin, 4,6%laktosy a 0,7% minerálních látek.
Abychom mohli zhodnotit veškerý odpad pocházející z mlékárenského průmyslu, nesmíme zapomenout na zemědělskou prvovýrobu a přepravu mléka z prvovýroby do mlékáren.

1. Prvovýroba mléka
Mléko se získává dojením. Nejběžnější je mléko kravské, dále může být zpracováno mléko ovčí a kozí.

Dojení mléka:
- před začátkem dojení je třeba opláchnout vemeno teplou vodou (voda po oplachování stéká do podestýlky a odtéká spolu s kaly a odpadními vodami)
- tzv. první střiky se zachytávají do sběrného hrnku, protože jsou nevyhovující z mikrobiálního hlediska a měly by se likvidovat v kafilérii - nesmí se použít pro člověka
- dojící zařízení je speciální strukový nástavec, z něhož se hadičkami odvádí mléko do chladících nádrží nebo tanků v dojírně (zchlazení na teplotu 4-7°C)
Hodnocení (0x):