Mléko je produkt mléčné žlázy savců. Všeobecně se předpokládá, že mléko obsahuje asi 4% tuku, 3,2% bílkovin, 4,6%laktosy a 0,7% minerálních látek. Abychom mohli zhodnotit veškerý odpad pocházející z mlékárenského průmyslu, nesmíme zapomenout na zemědělskou prvovýrobu a přepravu mléka z prvovýroby do mlékáren.
1. Prvovýroba mléka Mléko se získává dojením. Nejběžnější je mléko kravské, dále může být zpracováno mléko ovčí a kozí.
Dojení mléka: - před začátkem dojení je třeba opláchnout vemeno teplou vodou (voda po oplachování stéká do podestýlky a odtéká spolu s kaly a odpadními vodami) - tzv. první střiky se zachytávají do sběrného hrnku, protože jsou nevyhovující z mikrobiálního hlediska a měly by se likvidovat v kafilérii - nesmí se použít pro člověka - dojící zařízení je speciální strukový nástavec, z něhož se hadičkami odvádí mléko do chladících nádrží nebo tanků v dojírně (zchlazení na teplotu 4-7°C)