Legislativa: Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů. Vyhláška č. 383/2001Sb., o podrobnostech nakládání s odpady. Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů ( veterinární zákon ).
Využití druhotných surovin a odpadů je aktuální a důležité z několika hledisek: - snižuje se možnost znečištění povrchových vod - zefektivňuje se celý výrobní proces (účelnou likvidací druhotných surovin), charakteristický vyšší energetickou náročností a nákladovostí většiny potravinářských provozů - z důvodu relativně vysoké biol.hodnoty řady potrav.odpadů
1. Odpady z mlynářského průmyslu a) krmné mouky - vznikají při mletí obilného zrna, hlavně pšeničného a žitného a jedná se o tzv. zadní mouky, tj. mouky nejhorší kvality, vyznačující se tmavým zbarvením. Obsahují značné množství org. a min. látek. Používají se ke krmení hospodářských zvířat. b) otruby - zbytky při mlýnském zpracování pšenice a žita, obsahující převážně obalové části zrna. Jsou hodnotným krmivem, nesmějí však být kyselé nebo hořké, napadené škůdci nebo plísněmi a nesmějí mít zatuchlý zápach. c) čistírenské klíčky (žitné) - získávají se při loupání a kartáčování zrna. Cílem těchto operací je odstranit oplodí, obalové vrstvy zrna, klíčky a vousky, aby se zvýšila trvanlivost mouky. c) klíčky obsahují vitamíny B a E, tuky, enzymy a popeloviny. Jsou vhodným krmivem zejména pro drůbež. d) mlýnské klíčky mačkané (pšeničné) - získávají se při luštění krupic na mlecích válcích. Tvarem se podobají vločkám a obsahují až 40% otrub. Obsah hrubého proteinu v sušině obsahuje až 25%. Využívají se při výrobě krmných směsí. e) zemitý prach z filtrů - využívá se k výrobě kompostů f) nezužitkovatelný odpad - jedná se např. o smetky ve mlýnech, zbytky papírových pytlů, sáčků apod. Zatím se jednotně nevyužívá.