Prvovýroba mléka - hygiena při dojení - omývání vemene… - odstranění prvních střiků do sběrné nádoby (kafilérie) - sanitace dojícího zařízení
Sanitace - přípravky - jednoduché ( jen čistí nebo jen dezinfikují) - kombinované - kyselé - odstranění např. vodního kamene (HCl, HNO3) - zásadité - odstranění organických látek např. tuků (NaOH) - průběh: a) jednoduché - časově náročné - 5 stupňů 1. výplach vlažnou vodou 2. cirkulační čištění 3. výplach vodou 4. cirkulační dezinfekce 5. výplach studenou vodou b) kombinované - trojstupňový systém 1. výplach vlažnou vodou 2. cirkulační čištění a dezinfekce 3. výplach studenou vodou
Prostory: dojírny a stáje Uchování mléka - v místnosti (mléčnice) - chladící nádrže, tanky Přeprava mléka - svozové cisterny, konve - v mlékárnách - kontrola kvality mléka