- technologický proces má za úkol rozdrtit zrno na mouku sloužící jako jedna z nejdůležitějších součástí potřebných pro pečení - cílem současné technologie je vymletí maximálního podílu endospermu.
Mlýnské zpracování lze rozdělit na několik úseků: 1) Příjem obilí - v rámci tohoto úseku je hodnocen vliv kvality suroviny pro výrobu, sleduje se - vlhkost, objemová hmotnost, příměsí a nečistoty.
2) Skladování obilí - uskladnění v silech umožňuje zajistit stálé prostředí, které umožní omezení a zpomalení životních projevů obilek, při správném skladování je zamezeno množení mikroorganismů. Největší vliv na jakost uskladněného zrna mají vlhkost a teplota.
3) Čištění a příprava obilí k mletí • Čištění a třídění - hrubé oddělení příměsí - využití odkaménkovačů - využití magnetických separátor • Kartáčování a loupání obilí • Nakrápění před mletím - snižuje se při něm drobivost zrn při mletí
4) Mletí -je sledem několika procesů, základem je drcení spojené s následným tříděním rozemletého produktu (šroty, krupice, mouky)
5) Skladování a expedice - k distribuci mouky ze mlýna se nejčastěji používají automobilové cisterny