Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Odpady z mlýnského, škrobárenského, cukrovarnického, drožďárenského a konzervárenského průmyslu, jejich zpracování a využití

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Odpady z mlýnského průmyslu

- technologický proces má za úkol rozdrtit zrno na mouku sloužící jako jedna z nejdůležitějších součástí potřebných pro pečení
- cílem současné technologie je vymletí maximálního podílu endospermu.

Mlýnské zpracování lze rozdělit na několik úseků:
1) Příjem obilí - v rámci tohoto úseku je hodnocen vliv kvality suroviny pro výrobu,
sleduje se - vlhkost, objemová hmotnost, příměsí a nečistoty.

2) Skladování obilí - uskladnění v silech umožňuje zajistit stálé prostředí, které umožní omezení a zpomalení životních projevů obilek, při správném skladování je zamezeno množení mikroorganismů. Největší vliv na jakost uskladněného zrna mají vlhkost a teplota.

3) Čištění a příprava obilí k mletí
• Čištění a třídění - hrubé oddělení příměsí
- využití odkaménkovačů
- využití magnetických separátor
• Kartáčování a loupání obilí
• Nakrápění před mletím - snižuje se při něm drobivost zrn při mletí

4) Mletí -je sledem několika procesů, základem je drcení spojené s následným tříděním rozemletého produktu (šroty, krupice, mouky)

5) Skladování a expedice - k distribuci mouky ze mlýna se nejčastěji používají automobilové cisterny
Hodnocení (0x):