Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Posouzení odpadů zemědělskopotravinářského komplexu. Rizikové prvky a ostatní anorganické sloučeniny.

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Jednotlivá potravinářská odvětví jsou charakterizována svým specifickým druhem odpadů. Prostřednictvím antropogenní činnosti, která intenzivně využívá životní prostředí, dochází k zamoření potravního řetězce cizorodými prvky. Tyto se dostávají do půdy a vody a odtud do rostlinných orgánů používaných k výrobě potravin.
Odpady zemědělsko-potravinářského komplexu zahrnují především:

» Rostlinná výroba
- hlavní nebezpečné odpady pocházejí z moření osiv, zbytky mořidel obsahují Hg, plastové a papírové obaly znečištěné mořidly osiv
- zbytkové zásoby jiných anorganických chemikálií obsahující těžké kovy a toxické prvky (Cu, As…)
- zbytky organických pesticidů a jiných agrochemikálií
- zpracování těchto odpadů není řešeno systematicky, dochází ke spalování (Hg)
Hodnocení (0x):