Trofické (potravní) faktory patří k faktorům biotickým a zahrnují všechny vztahy organismů k jejich biotické potravě. Týkají se živočichů i rostlin, ale také nezelených rostlin, neschopných fotosyntetické výživy.
Podle způsobu výživy (trofie) dělíme organismy na dvě základní skupiny: Autotrofní organismy: jsou schopné z látek anorganických vytvářet látky organické. Jsou to jednak zelené rostliny, u kterých výživa probíhá fotosynteticky (ze světelné energie tyto organismy vytvářejí pro sebe energii). Dále jsou to autotrofní bakterie, které získávají energii chemosynteticky ( z chemických látek , které zoxidují vytvářejí organickou hmotu svých těl- počátek potravních řetězců). Jsou to například bakterie sirné (sirovodík oxidují až na kyselinu sírovou), nitrifikační ( oxidují amoniak a amonné soli na dusitany), železité (oxidují železnaté sloučeniny na železité), vodíkové (jsou jen fakultativně autotrofní, protože mají-li k dispozici organické látky, žijí heterotrofně) a bakterie metanové (rozkládají metan, který se tvoří při některých anaerobních procesech, takže ho v atmosféře nepřibývá).