Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Potravní vztahy - autotrofie, heterotrofie, potravní specializace, fytofagie, zoofagie, saprofágové

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Trofické (potravní) faktory patří k faktorům biotickým a zahrnují všechny vztahy organismů k jejich biotické potravě. Týkají se živočichů i rostlin, ale také nezelených rostlin, neschopných fotosyntetické výživy.

Podle způsobu výživy (trofie) dělíme organismy na dvě základní skupiny:
Autotrofní organismy: jsou schopné z látek anorganických vytvářet látky organické. Jsou to jednak zelené rostliny, u kterých výživa probíhá fotosynteticky (ze světelné energie tyto organismy vytvářejí pro sebe energii). Dále jsou to autotrofní bakterie, které získávají energii chemosynteticky ( z chemických látek , které zoxidují vytvářejí organickou hmotu svých těl- počátek potravních řetězců). Jsou to například bakterie sirné (sirovodík oxidují až na kyselinu sírovou), nitrifikační ( oxidují amoniak a amonné soli na dusitany), železité (oxidují železnaté sloučeniny na železité), vodíkové (jsou jen fakultativně autotrofní, protože mají-li k dispozici organické látky, žijí heterotrofně) a bakterie metanové (rozkládají metan, který se tvoří při některých anaerobních procesech, takže ho v atmosféře nepřibývá).
Hodnocení (0x):