Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami
»
CL = chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů.
Cizorodé látky v potravinách » Dělí se na: - Aditivní (přídatné) - Kontaminující (znečišťující)
Cizorodé látky v potravinách
»
Potravinová aditiva
»
Kontaminanty
»
Sekundární cizorodé látky
Potravinová aditiva - Aditiva jsou do potravin přidávány úmyslně z důvodů technologických n. senzorických; - Patří sem látky prodlužující trvanlivost výrobků, např. při výrobě vína, zpracování masa, výroba sirupů, hořčice, mléka. - Dále jsou to různá barviva ovlivňující vzhled potravin, aromatické látky na změnu vůně, látky měnící fyzikální vlastnosti výrobků (barva, vzhled).
»
Spotřebitel je o přítomnosti aditivních látek ve výrobku informován výrobcem na obalu výrobku a to formou tzv. E-kódů.
»
Použití aditivních látek je vyloučeno u nezpracovaných potravin: medu, kávy, čaje, cukru, másla, mléka, podmáslí a zakysaných mléčných výrobků.