Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami

» CL = chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů.

Cizorodé látky v potravinách
» Dělí se na:
- Aditivní (přídatné)
- Kontaminující (znečišťující)

Cizorodé látky v potravinách

» Potravinová aditiva
» Kontaminanty
» Sekundární cizorodé látky

Potravinová aditiva
- Aditiva jsou do potravin přidávány úmyslně z důvodů technologických n. senzorických;
- Patří sem látky prodlužující trvanlivost výrobků, např. při výrobě vína, zpracování masa, výroba sirupů, hořčice, mléka.
- Dále jsou to různá barviva ovlivňující vzhled potravin, aromatické látky na změnu vůně, látky měnící fyzikální vlastnosti výrobků (barva, vzhled).
» Spotřebitel je o přítomnosti aditivních látek ve výrobku informován výrobcem na obalu výrobku a to formou tzv. E-kódů.
» Použití aditivních látek je vyloučeno u nezpracovaných potravin: medu, kávy, čaje, cukru, másla, mléka, podmáslí a zakysaných mléčných výrobků.
Hodnocení (0x):