Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Téma: Potravinářství, výživa člověka

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Potravinářství - environmentální politika
• Oblasti, které jsou v nejbližším období předmětem řešení:
- Aplikace BAT /Best available Technique - nejlepší dostupné techniky/ v technologických postupech na všech úsecích potravinářských výrob;
- Snižování znečištění odpadních vod;
- Snižování produkce obalových materiálů;
- Aplikace moderních postupů využití nebo likvidace biologicky rozložitelných odpadů a živočišných odpadů vč. konfiskátů;
- Snižování emisí zápachu a těkavých organických látek ovzduší;
- Využívání obnovitelných zdrojů a úspory energie /energetické využití odpadů z výrob, rekuperace atd./


Potrava a výživa
• Člověk je nedílnou součástí přírody, z níž čerpá všechny pro život důležité látky: kyslík, vodu a poživatiny.
• Potrava je nutná jednak pro tvorbu tělesné hmoty, její obnovování a jednak pro získávání veškeré energie.
• V potravě je energie chemicky vázána a je uvolňována trávicími pochody a využívána:
- k zajišťování činnosti všech důležitých orgánů (bazální metabolismus)
- k udržení tělesné teploty
- k vykonávání pohybu a mechanické práce
Hodnocení (0x):