Potravinářství - environmentální politika • Oblasti, které jsou v nejbližším období předmětem řešení: - Aplikace BAT /Best available Technique - nejlepší dostupné techniky/ v technologických postupech na všech úsecích potravinářských výrob; - Snižování znečištění odpadních vod; - Snižování produkce obalových materiálů; - Aplikace moderních postupů využití nebo likvidace biologicky rozložitelných odpadů a živočišných odpadů vč. konfiskátů; - Snižování emisí zápachu a těkavých organických látek ovzduší; - Využívání obnovitelných zdrojů a úspory energie /energetické využití odpadů z výrob, rekuperace atd./
Potrava a výživa • Člověk je nedílnou součástí přírody, z níž čerpá všechny pro život důležité látky: kyslík, vodu a poživatiny. • Potrava je nutná jednak pro tvorbu tělesné hmoty, její obnovování a jednak pro získávání veškeré energie. • V potravě je energie chemicky vázána a je uvolňována trávicími pochody a využívána: - k zajišťování činnosti všech důležitých orgánů (bazální metabolismus) - k udržení tělesné teploty - k vykonávání pohybu a mechanické práce