Potravinářská aditiva se získávají z různých zdrojů. Podle původu se rozlišují: a) aditiva přírodního původu, např.: - zahušťovadla ze semen (karubin), ovoce (pektin) a mořských řas (agar), - barviva ze semen (bixin), ovoce (anthokyany) a zeleniny (karoteny), - okyselovadla z ovoce (kyselina vinná); b) aditiva identická s přírodními (vyráběná synteticky nebo pomocí mikroorganismů), např.: - antioxidanty (kyselina askorbová, tokoferoly), - barviva (karoteny), - okyselovadla (kyselina citrónová); c) aditiva získávaná modifikací přírodních látek, např.: - emulgátory (z jedlých olejů a organických kyselin), - zahušťovadla (modifikované škroby, modifikovaná celulosa), - sladidla (sorbitol a maltitol); d) aditiva vyráběná synteticky, např.: - antioxidanty (BHA, BHT), - barviva (tartrazin, indigotin, chinolinová žluť), - sladidla (sacharin). Původ přídatné látky nelze z etikety výrobku, do kterého byla příslušná přídatná látka přidána, zjistit.