Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Fyzikálně-chemické parametry jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Mléko

Chemické složení mléka:
voda……………….87 %
Tuk……………….3,6 - 4 %
Bílkoviny…………3,2 - 3,5 %
Laktoza……………4,6 - 4,9 %
Minerály…………..0,7 %

Vlastnosti mléka: bělavá až žlutavě bílá neprůhledná tekutina, jejíž barva je ovlivněna
rozptylem světla a jeho absorpcí na kapičkách tuku a miscelách bílkovin
- chuť mírně sladká, v mléčném séru jsou rozptýleny částice bílkovin ( micely), dále lipoproteidy, somatické buňky ( hl.leukocyty), další bílkoviny, sacharidy, minerální látky atd.
- tukové kuličky ( emulze), velikost 100 - 10 000 nm
- kaseinové micely ( suspenze), vel. 10 - 300 nm
Hodnocení (0x):