ČIŠTĚNÍ • mléko může obsahovat nečistoty (z povrchu těla dojnic, ze vzduchu, krmiva, steliva apod.), které obsahují mikroorganismy • čím dříve tyto nečistoty odstraníme, tím méně mikroorganismů se do mléka vyplaví • čištění zajišťujeme cezením a především filtrací → mléčné pojené filtry vkládané do mléčného potrubí
CHLAZENÍ • účelem chlazení je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů a zachovat původní jakost až do okamžiku jeho spotřeby nebo zpracování • mléko po nadojení má teplotu cca 33 °C a je nutné, aby bylo vychlazeno co nejrychleji → nejpozději 150 minut po nadojení pod hranici 10 °C • chlazení probíhá v mléčnici (samostatná místnost oddělená od dojírny i stájových prostor) v chladicích nádržích na mléko technologií strojního chlazení s akumulací chladu, přičemž akumulace chladu se provádí nejčastěji do ledu • tato technologie je ekonomická a zejména ekologická, na rozdíl od technologie strojního chlazení mléka s přímým odparem chladiva, která je na ústupu
UCHOVÁVÁNÍ • v úchovných nádržích na mléko v mléčnicích, kde je zároveň dochlazováno • pokud není mléko svezeno do 2 hodin po nadojení, musí se zchladit na teplotu 4 - 8 °C (pokud se mléko sváží denně) 4 - 6 °C (pokud se mléko sváží obden)