Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Základy technologie mléka a mléčných výrobků

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Ošetření mléka po nadojení

ČIŠTĚNÍ
• mléko může obsahovat nečistoty (z povrchu těla dojnic, ze vzduchu, krmiva, steliva apod.), které obsahují mikroorganismy
• čím dříve tyto nečistoty odstraníme, tím méně mikroorganismů se do mléka vyplaví
• čištění zajišťujeme cezením a především filtrací → mléčné pojené filtry vkládané do mléčného potrubí


CHLAZENÍ
• účelem chlazení je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů a zachovat původní jakost až do okamžiku jeho spotřeby nebo zpracování
• mléko po nadojení má teplotu cca 33 °C a je nutné, aby bylo vychlazeno co nejrychleji → nejpozději 150 minut po nadojení pod hranici 10 °C
• chlazení probíhá v mléčnici (samostatná místnost oddělená od dojírny i stájových prostor) v chladicích nádržích na mléko technologií strojního chlazení s akumulací chladu, přičemž akumulace chladu se provádí nejčastěji do ledu
• tato technologie je ekonomická a zejména ekologická, na rozdíl od technologie strojního chlazení mléka s přímým odparem chladiva, která je na ústupu


UCHOVÁVÁNÍ
• v úchovných nádržích na mléko v mléčnicích, kde je zároveň dochlazováno
• pokud není mléko svezeno do 2 hodin po nadojení, musí se zchladit na teplotu 4 - 8 °C (pokud se mléko sváží denně) 4 - 6 °C (pokud se mléko sváží obden)
Hodnocení (0x):