Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Vlastnosti mléka

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
VLASTNOSTI MLÉKA

Fyzikální vlastnosti mléka


MĚRNÁ HMOTNOST (d20, °L20)
• poměrné číslo, které udává, kolikrát je určitý objem mléka těžší než tentýž objem destilované vody při určité teplotě (ρ = m/V)
vyjádření: g.cm-3; kg.m-3 , °L20 - laktodenzimetrické stupně
vlivy: teplota (čím vyšší teplota, tím nižší měrná hmotnost - mléko je řidší)
složení - obsah tuku (odstřeďováním se měrná hmotnost zvyšuje)
- tukuprostá sušina (zvýšené množství TPS zvyšuje měrnou hmotnost)
porušení mléka (přídavkem vody se měrná hmotnost snižuje)
využití: zkrácený rozbor mléka pro stanovení sušiny, určení porušení mléka
stanovení: laktodenzimetr (hustoměr) při 20 °C, pyknometr
hodnoty: 1,028 - 1,032 g.cm-3 (plnotučné mléko); 1,0325 a více (mléko porušené odebráním tuku); 1,0275 a méně (mléko porušené přídavkem vody); 1,060 - 1,080 (mlezivo)
• v nové Vyhlášce č. 203/2003 Sb. o veterinárních požadavcích na mléko a mléčné výrobky, která je harmonizovaná s předpisy EU je pro konzumní tepelně ošetřené mléko stanoven požadavek na minimální hustotu, a sice 1 028 g/l v mléce při 20 ºC. Stanovení hustoty se tak stane znovu sledovaným znakem.
Hodnocení (0x):