Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Sanitace v prvovýrobě mléka

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Sanitace v prvovýrobě mléka

Hygiena produkce mléka
Zabezpečení zdr. nezávadnosti potravin
Požadavky legislativy
Základ- realizace požadavků GHP a GMP
Požadavky GHP zahrnují:
- hygienický design a konstrukci prostor pro výrobu a zpracování potravin
- hygienický design a konstrukci strojního vybavení
- čistící a dezinfekční procedury (sanitační program)
- obecné hygienické praktiky zabezpečující hygienickou kvalitu potravinářských surovin, hygienické provádění manipulace s potravinami, hygienu pracovníků včetně zabezpečení pravidelného hygienického vzdělávání.
- NAŘÍZENÍ 852/2004 čl. 8 PŘÍRUČKY SPRÁVNÉ PRAXE

Pravidla správné hygienické a výrobní praxe­Mléko a mléčné výrobky
ČSN 56 9601
1) Pracovní prostory by měly být dostatečně velké k provádění práce v odpovídajících hygienických podmínkách. Tyto prostory mají být navrženy tak, aby byla vyloučena kontaminace surovin a výrobků.
2) Vnitřní konstrukce a vybavení by měly splňovat specifické podmínky, zejména:
a) podlahy z nepropustného a odolného materiálu, snadno čistitelné a dezinfikovatelné, udržované v dobrém stavu, jejichž konstrukce umožňuje snadný odtok vody;
b) stěny s hladkým povrchem nejlépe světlého odstínu snadno čistitelné, dezinfikovatelné, odolné a nepropustné, přičemž spojnice stěn s podlahou mají být oblé;
c) stropy snadno čistitelné a stropní rozvody, jejichž konstrukce a konečná úprava omezuje na co nejnižší úroveň usazování nečistot a omezení kondenzace a odpadávání částic;
d) dveře z materiálu odolného proti korozi, snadno čistitelné;
e) okna snadno čistitelná a konstruovaná tak, aby se omezilo na co nejnižší úroveň usazování nečistot, a kde je to nutné, byla opatřena odstranitelnými a čistitelnými ochrannými sity proti hmyzu nebo by měla být neotevíratelná;
f) odpovídající ventilace, popřípadě zařízení o dostatečné kapacitě k odvodu par;
g) odpovídající přirozené nebo umělé osvětlení
h) dostatečný počet zařízení k mytí a dezinfekci rukou vybavených tekoucí teplou a studenou vodou nebo předem smíchanou vodou o vhodné teplotě. V pracovních prostorách a v socíálních zařízeních by neměly být kohoutky ovládané ručně. K dispozici by měly být vhodné zařízeni na osušování rukou;
i)k dispozici by mělo být zařízení k čištění a dezinfekci nástrojů, strojů a zařízení s přívodem teplé a studené vody s dostatečným množstvím a tlakem s možností použití vhodných dezinfekčních prostředků;
m) odpovídající počet šaten pro zaměstnance, vybavené hladkými nepropustnými a omyvatelnými stěnami a podlahami, umyvadly a sociální zařízení s tekoucí vodou, hygienickým zařízením pro osušování rukou, kohoutky v umývárnách by neměly být ovladatelné ručně. Sociální zařízení by se nemělo otevírat přímo do provozních prostor.
3) Vhodný systém k odvádění odpadních vod, který splňuje hygienické požadavky.
Hodnocení (0x):