Při hygienickém získávání syrového mléka je třeba: • dbát o to, aby vemeno bylo před dojením čisté a suché • aby struky byly po skončení dojení dezinfikovány, • kontrolovat před každým dojením stav dojícího a chladícího zařízení, • sledovat zdravotní stav dojnic, zejména jejich mléčných žláz • sledovat vlastnosti nadojeného mléka podle smyslového posouzení prvních střiků, • oddělovat smyslově změněné mléko od ostatního mléka.
• Po každém dojení čistit a desinfikovat dojící zařízení • Chladicí zařízení čistit a desinfikovat po každém vyprázdnění
Vyloučit mléko: • Od dojnic, které dojí méně než 2 l nebo u kterých byla změněna frekvence dojení po zahájení procesu zaprahování • Z prvních střiků • S obsahem reziduí inhibičních, pesticidních a kontaminujících látek • Nepříznivě ovlivněné ve složení, vlastnostech a smyslově změněné