Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Prvovýroba mléka - požadavky na mléko, ošetření, chlazení, přejímka, odběr a vyšetření vzorků, transport

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Při hygienickém získávání syrového mléka je třeba:
• dbát o to, aby vemeno bylo před dojením čisté a suché
• aby struky byly po skončení dojení dezinfikovány,
• kontrolovat před každým dojením stav dojícího a chladícího zařízení,
• sledovat zdravotní stav dojnic, zejména jejich mléčných žláz
• sledovat vlastnosti nadojeného mléka podle smyslového posouzení prvních střiků,
• oddělovat smyslově změněné mléko od ostatního mléka.

• Po každém dojení čistit a desinfikovat dojící zařízení
• Chladicí zařízení čistit a desinfikovat po každém vyprázdnění

Vyloučit mléko:
• Od dojnic, které dojí méně než 2 l nebo u kterých byla změněna frekvence dojení po zahájení procesu zaprahování
• Z prvních střiků
• S obsahem reziduí inhibičních, pesticidních a kontaminujících látek
• Nepříznivě ovlivněné ve složení, vlastnostech a smyslově změněné
Hodnocení (0x):