Balení masa a masných výrobků se provádí z důvodů hygienických - zabránění sekundární kontaminace během manipulace, zdravotních - snížení rizika onemocnění člověka nemocemi přenosnými potravinami a obchodních - prodloužení údržnosti maloobchodně připravených výrobků a přenesení informací o potravině, surovině a jejím původu, finálnímu zákazníkovi. Balení je třeba oddělit od plnění masných výrobků do technologických obalů. Příklad : Párek se vyrábí plněním díla do skopového, kolagenního nebo celofánového střívka (technologického obalu) a následně se balí do plastových vaniček, sáčků - prostě, vakuově, do ochranné atmosféry (do primárního obalu, který se dotýká výrobku). Tyto primárně zabalené výrobky se vkládají do přepravních (sekundárních) obalů - plastových přepravek, kartonů a dále na palety. Toto členění obalů na technologické, primární a sekundární má význam z hygienického hlediska, členění technologie výroby a manipulace s obaly. Sekundární obal se nesmí dostat do kontaktu s primárně nezabalenou potravinou, což v praxi způsobuje omezení manipulace s kartony, dřevěnými paletami ve výrobě.