Koření jsou: - jedná se o části rostlin jako kořeny, oddenky, kůru, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich části - jako koření se využívá přes 200 druhů rostlin patřících do více než 30 čeledí - nejvýznamnější druhy koření poskytují rostliny pocházející většinou z tropických oblastí Asie, Afriky a Ameriky - v nezbytné míře jsou technologicky zpracované - užívané k ovlivňování chuti a vůně potravin - některé druhy koření (paprika, kurkuma) ovlivňují výrazně i barvu potravin - některé druhy mají farmakologické účinky - povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje vylučování trávicích šťáv (lepší využívání a vstřebávání živin,lepší stravitelnost potravin) - zrychluje oddělování a vylučování odpadních látek z těla - působí mírně asepticky a tišivě - některé druhy koření obsahují dráždivé a přírodní toxické látky, které působí škodlivě - má i antioxidační a konzervační účinky - energetická i výživová hodnota koření je u většiny druhů prakticky nulová (vzhledem k používanému množství), proto řadíme koření mezi pochutiny