Appelation d´Origine Contrólée (AOC) 28 % z celkové produkce, 30 % se vyváží, 70 % se spotřebuje
Francie byla první zemí, která zavedla systém kontroly původu a kvality vín 1935 - Národní úřad pro označování původu vín V současnosti - 400 samostatných úřadů s touto náplní, kontrolují 380 000 ha půdy s průměrnou roční produkcí 21 000 000 hl. Téměř všechna nejlepší vína mají AOC Na etiketě: odkud pochází, odrůda hroznů, pěstitelské metody, metody sběru, omezení výnosu hroznů a výlisnosti, minimální obsah alkoholu, použité vinařské techniky a kvalita produktu - podle oficiální degustační stupnice
Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS) 1.3 % z celkové produkce, 20 % se vyváží, 80 % se spotřebuje ve Francii Tato vína podléhají podobné kategorizaci jako AOC, produkované množství může být i vyšší, vína lehčí a nevyžaduje se tak vysoký standard, i když v některých případech je kvalita až srovnatelná. Řada z nich byla navržena na zařazení do AOC, což způsobilo pokles jejich roční produkce Vin de Pays 13 % z celkové produkce, 10% se vyváží, 90 % se spotřebuje Tato kategorie je zavedena teprve nedávno, s cílem pomoci zastavit příval méně kvalitních vín. Jsou označována jako „národní francouzská vína“. Dnes jsou tři kategorie těchto vín, každá zvlášť kontrolovaná. Musí mít na etiketě vyznačen svůj původ, je možno k výrobě použít širokou škálu odrůd hroznů, jejichž výnosy mohou být i vysoké!! Kvalita je rozdílná!! Vin de Table 44,7 % z celkové produkce, 12 % se vyváží, 88 % se vypije doma Jsou známa jako vins ordinaires nebo vins de consommation courante Levná vína pro každodenní konsumaci, nejsou určena pro skladování, objem produkce 34 milionů hl., spotřebováno téměř vše doma!!!! Z celkového souhrnu produkce vína- asi 10 M hl. ze 76 M hl jsou určenajako vins blancs de cocgnac - ke zpracování destilací na viňak 62 % se spotřebuje vína červeného Spotřeba klesá - ze 120 l/osobu a rok v r. 1969, nyní „jen“ 80 l velmi se zvyšuje vývoz vína z Francie - 13M hl ročně