Základními surovinami pro výrobu piva českého typu jsou pitná voda, ječný slad plzeňského typu a chmel.
Přestože je chmelových výrobků v současné době na evropském i světovém trhu velké množství, je český aromatický chmel nenahraditelnou součástí harmonické hořkosti českého typu piva.
Při výrobě piva lze použít i různých surogátů tzn. částečných náhražek sladu. V Čechách se tradičně používá pouze cukr, od něhož se v současné době z ekonomických důvodů upouští a přechází se na celosladové várky.
Výroba piva začíná na varně, kde se rozemletý slad mísí s vodou ve varních nádobách a vlivem teplotních pochodů jsou ze sladu do roztoku uvolňovány zkvasitelné cukry. Tomuto procesu se říká rmutování.
Poté je celé dílo přečerpáno na scezovací káď, kde jsou ze vzniklého roztoku odděleny pevné částice sladového šrotu (mláto). Čirý roztok zvaný sladina je povařen 90-120 min. s chmelem na mladinové pánvi. Po ukončení chmelovaru získáme základní roztok pro výrobu piva, který se jmenuje mladina.
Horká mladina je zchlazena deskovým chladičem na zákvasnou teplotu a poté zakvašena pivovarskými kvasnicemi. Hlavní kvašení probíhá při tradični klasické technologii v otevřených kvasných kádích, které jsou vybaveny chlazením pro regulaci teploty během kvašení. Celková doba hlavního kvašení je 7 - 10 dní.