Mlýnská technologie zpracovává obilí na: a) Výrobky jedlé - mouky a krupice b) Výrobky krmné - krmné mouky a otruby
Technologie mletí je převážně mechanická - postupné mletí, drcení zrna a meliva a následné mnohastupňové třídění heterogenních sypkých produktů ( vysévání, dělení v proudu vzduchu…). Hlavní suroviny: chlebové obiloviny - pšenice a žito
Před vlastním mletím - co nejdokonaleji zbavit zrno všech příměsí tzv. suchým tříděním, tj.čištěním: -pomocí sít - výrazně velikostně odlišné příměsi -aspiratérů - lehkých materiálů o nízké hustotě - rotujících válců s důlky (triér)- malých kulovitých semen - magnetů- ferromagnetické příměsí - vibračních třidičů - odkaménkovače
Následuje: a)mokré čištění a hydrotermická úprava, nyní často málo používány. Jde o mírný ohřev zrna v určité vlhkosti, tj. uvolnění soudržnosti osemení na endospermu zrna, následné snazší oddělení „slupky“ a snažší drcení zbylého zrna.Zvyšuje však vlhkost zrna i prostředí mlýna, což může být z hlediska hygienického (rozvoj nežádoucích kontaminujících mikroorganismů). Dříve - převaha výrobků se pekla - sterilizace, nyní mnoho výrobků jako tzv. přesnídávkové směsi s nedostatečnou tepelnou úpravou před konzumací. b) loupání a kartáčování - opakuje se jednou až třikrát c) nakrápění - úprava vlhkosti ( z max. 13,5-14 % při nákupu) na 15 - 16 % hm - krátká doba „odležení“- proniká jen do povrchových vrstev. Nečistoty: obilí před čištěním 5 %, pro mletí 1 %